Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Φτάνει πια...


Αφορμή για την πρώτη μου σοβαρή ανάρτηση είναι ο θάνατος φιλάθλου του Ηρακλή μετά τη λήξη του αγώνα Ηρακλής - Α.Ε.Κ. Ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται στις εξέδρες των ελληνικών γηπέδων και για το οποίο θα ακούσουμε αύριο στα δελτία ειδήσεων και στις αθλητικές εκπομπές. Θα ακούσουμε χίλιες-δυο αναλύσεις από δημοσιογράφους και την βλακεία του κάθε πολιτικού χωρίς όμως να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να ονοματίσουν - και όχι να φωτογραφήσουν - τους υπευθύνους.

Ποιοι είναι όμως οι ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα που λέγεται "βία στα γήπεδα";

Μήπως είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τις στρατιές των οπαδών;
Μήπως είναι οι οπαδικές κωλοφυλλάδες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά;
Μήπως είναι οι μάγκες των γηπέδων που μεταφέρουν τα προσωπικά τους προβλήματα στο γήπεδο;
Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ΝΑΙ. Το μεγαλύτερο όμως μερίδιο ευθύνης έχει η πολιτεία που είναι ανίκανη να πάρει δραστικά μέτρα. Και δεν χρειάζονται κατασταλτικά μέτρα. Όχι. Πολιτική με κάκαλα χρειάζεται. Κάκαλα που τα είχε μία γυναίκα πρωθυπουργός ονόματι Margaret Thatcher ενώ οι δικοί μας τα έχουν απλά για να μας γράφουν. Ας θυμηθούμε όμως τι έγινε στην Αγγλία.

Οι τραγωδίες του Heysel (1985) και του Hillsborough (1989) ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το, γεμάτο αίμα, ποτήρι και οδήγησαν στον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα καθώς και σε μία σειρά μέτρων (κάμερες στα γήπεδα, ονομαστικό εισιτήριο, ειδικό προσωπικό ασφαλείας κ.α.). Το αποτέλεσμα; Τα κρούσματα βίας εντός αγγλικών συνόρων ανήκουν στο παρελθόν. Θα μου πείτε όμως "τι γίνεται εκτός συνόρων με τους άγγλους οπαδούς;". Εντάξει, δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά οι άγγλοι. Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι η βούληση της πολιτείας να πατάξει το φαινόμενο της βίας.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία. Είναι η χώρα όπου μετράει ο τσαμπουκάς, το δήθεν αντριλίκι και η μαλακισμένη νοοτροπία του οπαδού-ζώου. Όπως εύστοχα έχει πει ο συνονόματος Τζίμης Πανούσης "Δεν θα γίνει άνθρωπος ποτέ, οπαδέ οπαδέ..."

Ονειρεύομαι την Κυριακή εκείνη που θα δω τον μπαμπά και το γιο με τις μπλούζες του Παναθηναϊκού να παρακολουθούν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό από τις εξέδρες του σταδίου "Καραισκάκης". Την Κυριακή που η Τούμπα δεν θα έχει κιγκλιδώματα και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα χειροκροτήσουν γκολ του Άρη. Γι' αυτό θα πάω νωρίς για ύπνο σήμερα. Καληνύχτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου