Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Παιδεία ή ...Βατο-παιδεία ;

Γραφω με αφορμη το προηγουμενο ποιοτικοτατο αρθρο του Τζιμακου, προσπαθωντας να βρω τα αιτια της βιας, οχι μονο των γηπεδων αλλα γενικοτερα καθε ειδους βιας, σωματικης και λεκτικης, την οποια ζουμε, βλεπουμε και ακουμε καθε μερα σε αιμοδιψη δελτια ειδησεων, στη γειτονια μας, στο διπλανο μας και γενικα στην καθημερινοτητα μας. Οσες φορες και αν εχω ψαξει ως τωρα να βρω τα αιτια αυτα, παντα καταληγω στο εξης: στην ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Η παιδεια ειναι ο σημαντικοτερος κοινωνικος θεσμος και θεμελιος λιθος της αναπτυξης της δημοκρατιας, της επιτευξης ειρηνης και διαπλασης του χαρακτηρα του ανθρωπου. Ισως ακουγονται κοινοτοπα και συνηθισμενα ολα αυτα, αλλα ειναι τοσο αληθινα οσο η ζωη ενος ακομα ανθρωπου που χαθηκε αδικα και δυστυχως συνεχως πρεπει να αποδεικνυουμε τα αυτονοητα τελικα. Ποσο περηφανοι, λοιπον, αισθανονται και ποσο καμαρωνουν αυτοι οι τιποτενιοι και τελειωμενοι τυποι που κυβερνουν αυτον τον τοπο (και καθε τοπο) και που ειμαστε υποχρεωμενοι να τους τρωμε στη μαπα για χαρη μερικων αλλων ηλιθιων -ψηφοφοροι λεγονται- , οταν ξοδευουν το μισο προυπολογισμο του κρατους σε αμυντικες δαπανες και σε υπερσυγχρονα εξοπλιστικα προγραμματα τη στιγμη που για την παιδεια αρκουνται σε ενα πενιχροτατο ποσοστο; Γιατι οταν εγω ακουω για οπλα και οπλικα συστηματα μου 'ρχονται εικονες με νεκρα αθωα παιδακια, ξεκοιλιασμενες εγκυες γυναικες και οτι αλλο φρικτο μπορει να βαλει ενας υγιης νους ; Μηπως τελικα ειναι ο δικος μου νους αρρωστος ; Ισως, αλλα στην ερωτηση: Οπλα-στρατοπεδα-φυλακές ή βιβλια-σχολεια-πανεπιστημια; τι θα απαντουσατε ; Παντως αυτοι που αποφασιζουν για τις τυχες μας, το πρωτο αποδεικνυουν. Επειδη θελουν τον λαο αμορφωτο, αγραμματο και κοιμισμενο ωστε να μην μπορει να προβαλλει αντισταση στα σκανδαλα τους γιατι αυτοι δε ζουν με την παιδεια αλλα με τα ... Βατο-παιδεια τους.

1 σχόλιο:

  1. Θα σταθώ στην τελευταία πρόταση - συμπέρασμα. Έτσι δείχνουν όλα όσα γίνονται (ή δε γίνονται) στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο κάθε υπουργός Παιδείας προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι αυτό που χρειάζεται είναι γενναίες "μεταρρυθμίσεις". Προς ποια κατεύθυνση όμως; Όλες οι αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν ως στόχο το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ή τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
    Δεν είναι άσχετοι φίλτατε, γνωρίζουν πράγματικά ότι η εκπαίδευση θέλει αλλαγές στις χαμηλότερες βαθμίδες, αλλά ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου με το να ασχολούνται με αυτό που καίει τους γονείς: την εισαγωγή των παιδιών τους στα Πανεπιστήμια. Λες και υπάρχει μονάχα η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά και εκεί ακόμα το ζητούμενο είναι η περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου... Σκόπος τους είναι να έχουν ευχαριστημένους ψηφοφόρους, αλλά με τίποτα πεπαιδευμένους πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή